Alçı Sıva

Alçı sıva nedir sorusuna cevap verecek olursak bildiğimiz kaba haldeki sıvanın üzerine alçıdan yapılmış olan ve kat görevi gören (üst kısma yapılacak kaplama içindir) yüzeydir. Beton malzemeye, tuğla malzemeye, gaz beton vb. malzemelere rahatlıkla uygulanabilir.

İnşaat sektöründe sıklıkla kullanılmakta olan bu malzeme, hem her türlü iç cephede hem de yapıların dış kısımlarında gerekli olan durumlarda kullanılabilmektedir.

Alçı ile sıva uygulanabilen yüzeyler ve iç cepheler, neme ve dış etkenlere maruz kalmayacak yüzeylerdir. Bu avantajları sayesinde günlük hayatımızda rastladığımız pek çok yapının inşa malzemeleri arasında ana ürünlerden biri olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Nerelerde Kullanılır?

Bahsettiğimiz malzeme sosyal hayatımızda bulunduğumuz kafelerde, alışveriş merkezlerinde, iş yerlerimizin bulunduğu binalarda, okullarımızda; toplumsal olarak bulunduğumuz tüm hastanelerde ve otellerde inşaat malzemesi olarak kullanılmaktadır.

Bu yapılarda sıfırdan üretim aşamasında kullanılabileceği gibi aynı zamanda hali hazırda inşası tamamlanmış yapılarda ihtiyaç duyulan yenileme işlemlerinde ya da onarım işlemlerinde de alçı sıvaya ihtiyaç duyulabilir.

Kullanımının Avantajları

Alçı sıva, diğer sıva çeşitlerine göre neredeyse 3 kata kadar fazla yalıtım sağlamaktadır. Bu özellikleri nedeniyle özellikle yaşam alanlarında ve ısıtılma özelliği bulunan ortamlarda yakıt tasarrufu sağlayabildiğinden sıva malzemesi olarak ilk tercih edilen üründür.

Yoğunluk olarak düşük bir malzeme olduğundan, çimentoyla ve kumla karşılaştırıldığında aynı oranlarda çok daha yüksek yapı malzemesi ortaya çıkmaktadır. Bu sebepten, inşaatlarda alçı sıva kullanılarak binanın yükü hafifletilebilir ve böylelikle de depreme dayanıklılık durumu ortaya çıkarılmaktadır.

İçeriğinde hiçbir kanserojen madde bulunmayan malzemesi, uygulandığı her ortamda bakteri üretiminin önüne geçerek cilde dost sağlıklı bir yapı malzemesi olarak kabul görür.

Bu ürünün uygulandığı ortamlarda yaz ve kış mevsim koşullarının getirdiklerini absorbe edebilme özelliği bulunmaktadır. Örneğin; iç mekana uygulanan alçı sıvaların oluşacak rutubeti yok edebildikleri bilinmektedir. Ayrıca kış mevsiminde de ortamın daha sıcak kalmasına olanak sağlar.

Çimento vb. malzemeler kullanılarak yapılan sıvalarla kıyaslandığında, maddi olarak çok daha uygun maliyetlere alçı sıva ile işlemlerin tamamlandığı görülmektedir. Özellikle inşaatlarda zaman çok önemli bir unsur olduğundan, daha hızlı kuruyan alçı sıvaların kullanımı zamandan tasarruf edilmesine de olanak sağlamaktadır.

Yaşam alanlarında en önemli unsurlardan biri olan yangına dayanıklılık esasına oldukça uygun olan bu malzeme, yüzde yirmilik bir oranda su içerdiğinden yangın esnasında ortamdaki yangının ilerleme hızını düşürmektedir.

Tüm bu özelliklerini saydığımız malzemenin, bahsi geçen özelliklerini sorunsuz gösterebilmesi için iyi bir alçı sıva ustası tarafından uygulanması gerekmektedir. Bu yüzden hem bina inşaatlarında hem de sonradan yapılacak onarılma işlemlerinde işinde uzman bir kişinin alçı işlemleri için görevlendirilmesi en doğrusu olacaktır.

Uygulanabildiği Yüzeyler Nelerdir?

Sıva işlemi iç mekan perdahlama için  günümüzde en sık ve ekonomik olarak tercih edilen yöntemdir. iç cephe mantolama, alçı-pan, asma tavan, ham duvar üzerine kaba ve saten alçı uygulamaları yapılmakta olup köşelerin düzgün görünmesi için alüminyum alçı köşeler kullanılır.

Esnek yüzeylerin alçıyı tutması ve daha sonra ki dökülmeleri engellemek için file uygulaması yapılır. Sıva alçısı ilk kat saten alçı ise ikincil ve son kat olarak uygulanır. Daha sonra zımparalama ve izolasyon astarı ardından boya veya duvar kağıdı uygulamasına geçilir.

Yorum yap